SETEMBRE

 

Arriba el setembre i amb ell, l’inici de curs. Per a mi segueix sent el principi de l’any; encara compto els meus anys per cursos i m'organitzo per començar al setembre després de l'aturada de les vacances. En aquesta època el món de l'actualitat busca en l’arxiu, les notícies recurrents de cada setembre que acostumen a ser articles sobre crisi postvacacional, crisi de parella i les estadístiques sobre divorcis i separacions; i nosaltres els donem espai. I a més a més, en molts casos ens afegim temes pendents com l'anglès i altres cursos, o bé deixar de fumar també acostumen a ser recurrents en aquestes dates. Però anem pas a pas.

 

La síndrome postvacacional  és un exemple clar d'aquesta tendència de la societat del benestar de diagnosticar i buscar remei a tota incomoditat. A qui li agrada tornar a la feina després de vacances? Jo tinc una feina que m'encanta i, tot i així tornar a la feina no em resulta del tot agradable, sobretot els primers dies; així que estar una mica trist i/o enfadat els primers dies és d'allò més normal. I si la cosa perdura, seria interessant prendre-ho com un símptoma que alguna altra cosa no funciona en la meva vida, abans d'auto diagnosticar-nos una síndrome o una depressió.

 

En les crisis de parella és cert que les estadístiques hi són, i són tossudes any rere any donant-nos dades sobre un augment de les separacions en aquestes dates, tot i que també diuen que els mesos amb més separacions són desembre i febrer. Aquí, directament, és culpabilitza a les vacances i al temps extra que passem amb les nostres parelles; i això si bé pot tenir la seva lògica, també és un plantejament poc responsable, responsable en l'aspecte gestàltic del terme. La Gestalt se sustenta en tres potes: “aquí i ara”, “adonar-se” i “responsabilitat”. Responsabilitzar-se seria dir-nos, per exemple: “Ara me n’adono que JO no vull estar en aquesta relació".

 

I doncs…diga’m, què em passa? La trobada amb tu mateix/a

 

Al meu entendre el que realment passa a les vacances, fins i tot en les persones amb un treball personal profund, és que ens trobem amb nosaltres, sense interferències ni distraccions, no hem d'estar pendents de la feina, de la nostra logística del dia a dia; i el que tenim és a nosaltres mateixos i a les nostres relacions més properes i, de vegades trobar-nos aquí i ara amb això sense una escapatòria i/o distracció ens confronta amb alguna cosa que no ens satisfà. Aquí es desencadenen els nostres mecanismes instintius per solucionar-ho. 

 

Em trobo amb mi i amb la meva vida i no m'agrada, aquesta és una actitud responsable i un bon punt de partida per al treball personal. Sóc jo el que no m'agrado en aquesta feina que reprenc, sóc jo el que no m'agrado en aquesta relació de parella, sóc jo el que no m'agrado sense saber anglès, i des d'aquí, què puc fer?

Escribir comentario

Comentarios: 0