Eneagrama


El propòsit principal de l'eneagrama és descobrir el tipus al qual pertanyem cada un, descobrint així la nostra compulsió i aprendre a treballar-hi, per tal d'aconseguir en definitiva la nostra llibertat, sanació. És un viatge d'autoconeixement.

L'eneagrama té una llarga però vetllada història. Es creu que es va originar a l'Afganistan, gairebé fa uns dos mil anys, potser en els primers anys de la influència cristiana a Pèrsia i després es va infiltrar en els cercles musulmans després que aquesta religió envaís Àsia Central i el Subcontinent de l'Índia.
Fins al present segle ha estat estrictament com una tradició oral i secreta només donada a conèixer als adeptes del sufisme. El que a Occident es coneix l'Eneagrama va tenir el seu inici amb George Gurdjieff, si bé no hi ha una descripció escrita d'aquest treball.
A Oscar Ichazo se li atribueix el coneixement de l'eneagrama sufí en cercles acadèmics, primer a Xile, d'on és originari i després als EUA. Ichazo es va educar a Bolívia i Perú i va ser introduït en la tradició sufí de l'eneagrama per un home el nom del qual ell va preferir no revelar. Alguns anys després Ichazo va atreure l'atenció d'alguns membres de Esalen (Califòrnia), entre les quals es trobaven Claudio Naranjo, O`LearyHelen Palmer i altres prestigiosos psiquiatres que actualment ensenyen aquest coneixement. El sistema de l'eneagrama va ser introduït per primera vegada de manera pública en el Curs d'Experiències Religioses realitzat el 1971 en la Loyola Universityde Chicago i posteriorment en diferents seminaris i tallers per tot el planeta en què s'ha pogut constatar experimentalment la validesa d'aquest sistema.


Què és l'Eneagrama?
El model l'Eneagrama s'aplica per delinear els processos cosmològics i el desenvolupament de la consciència humana. Es tracta d'un diagrama, d'una estrella de nou puntes, que pot ser utilitzat per traçar el procés de qualsevol esdeveniment, des del seu principi i a través de totes les etapes de progrés d'aquest esdeveniment en el món material, però el nostre enfocament és psicològic i està aplicat a l'estudi del caràcter humà.
El propòsit principal de l'eneagrama és descobrir el Eneatipus al qual pertanyem cada un, descobrint així la nostra compulsió i aprendre a treballar-hi, per tal d'aconseguir en definitiva la nostra llibertat, sanació. És un viatge d'autoconeixement. La compulsió típica d'una personalitat s'experimenta com una força bàsica que ens condueix com una fixació a reaccionar de manera automàtica, neurotica especialment quan roman amagada, sense reconèixer per nosaltres mateixos. Tot això a causa de certes pautes o mandats assimilats i introyectats en la nostra infància; "Mai confiïs en ningú". "Si no prens el poder, estàs perdut". "El més important és amagar els sentiments." No estem en un món perfecte." " Jo no valc." " No sóc digne de ser estimat ."  "No mereixo l'amor." És com la impossibilitat d'arribar a ser el que som autèntica i veritablement.
El descobriment d'aquesta compulsió suposa un trencament de l'estratègia defensiva acuradament amagada que una persona ha desenvolupat per a la seva pròpia seguretat i una existència significativa. Quan aquesta força o compulsió que ens dirigeix ​​no ha estat enfrontada directament té gran influència en les decisions que prenem sobre els que tenim o no de fer i com pensar en nosaltres mateixos en relació amb els altres.